En smakebit på søndag: Inventering – Erlend Loe

Smakebit på söndagDå var det söndag igen och den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten håller som vanligt i en kär söndagstradition. Vi delar med oss av en liten smakbit ur den bok vi läser just nu. Man kan få många bok- och författartips genom att glida runt bland de som är med.

Idag kommer smakbiten faktiskt från en bok som jag läste ut igår. Den kommer från Erlend Loes senaste bok INVENTERING, som jag gillade väldigt mycket. Boken handlar om Nina Faber, poet.  Hon har alltid legat lite efter sin samtid och aldrig riktigt lyckats med sina böcker. Efter ett långt uppehåll ska hon nu släppa sin senaste diktsamling Bosporen. På självaste releasedagen har hon planerat en massa. Hon ska läsa upp sina dikter på en bokhandel, äta middag med redaktören och annat trevligt. Tyvärr visar det sig att recensionerna inte riktigt uppskattar Ninas senaste bok och när självaste bokhandeln ringer och ställer in uppläsningen och skyller på  inventering brister det för poeten. Smakbiten kommer från sidorna 25-26 och beskriver Ninas syn på recensenter.

Inventering Recensenten är dessutom ofta en vandrande krutdurk. De första åren är hon oftast lite ödmjuk, men sedan blir hon van vid sin position och förtjust i den lilla makt hon har, och för att vara tongivande måste hon vara, eller åtminstone framstå som ärlig. Men den där ärligheten förväxlas, ofta till och med av henne själv, med behovet att synas. Säger hon något med låg röst märks det inte, välgrundade åsikter får ge vika för starka åsikter, fokus hamnar på detaljer, texten försvinner och blir oviktig med hennes egen läsning av texten blir viktig. Recensionen är kritikerns fönster mot världen. Det har Nina alltid försökt tala om för alla som vill höra på. Det är i recensionen recensenten kan få ett namn och ett liv, och ju tydligare utsaga, desto tydligare liv. Nyanserade förbehåll är tråkiga att trycka. Men det är tillfredsställande att vara hon som tycker något kontroversiellt, som tar ner verkets skapare från piedestalen och är den första som säger att kejsaren egentligen är naken.

Annonser

25 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Inventering – Erlend Loe

  1. Jeg har Erlend Loe på leselisten min. Det er så mye av han jeg har lyst til å lese, men jeg har ikke fått begynt lest mer enn Naiv. Super. Ønsker deg en riktig fin søndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s