Bokbloggsjerka 4-7 april – Vad tycker jag egentligen om deckare?

Veckans fråga i bokbloggsjerkan har sitt ursprung från ett inlägg som Bokblomma publicerade under gårdagen. Där berättar hon hur hon känner för deckargenren. Nu är det min tur!

Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker?

Min syn på deckargenren är inte speciellt ljus. Jag upplever att det släpps väldigt många dussindeckare. De är ganska lika varandra och känns faktiskt mest som kassakor till förlagen. Nu är det inte meningen att dra alla deckare över en kam, det finns faktiskt mycket bra också. Men med tanke på alla kriminalare som publiceras varje år är det en omöjlighet att alla kan vara bra. Någonstans kostar det att fokusera på kvantitet istället för kvalitet.

Jag gillar inte begrepp som finlitteratur eller skräplitteratur. Man läser det man vill, huvudsaken att man läser. Men detta hindrar inte deckargenren från att ta skada om man fortsätter att pumpa ut bok efter bok som påminner om varandra. Vad gäller korrekturläsning – stavfel kan väl vara lite småirriterande, men är boken bra så är det ingenting jag bryr mig om. Däremot har jag svårt för böcker som inte är tillräckligt genomtänkta, något som kan vara svårt att göra om man redan tänker på del 2-6 i serien om polisen med alkohol-/relations-/personlighetsproblem.

Usch, vilket deppigt inlägg. Måste nog ännu en gång poängtera att jag älskar en bra deckare. Det är bland det bästa jag vet i läsväg. Nu blev jag sugen på att läsa Agatha Christie… 🙂

Annonser

30 reaktioner på ”Bokbloggsjerka 4-7 april – Vad tycker jag egentligen om deckare?

 1. Ja hittar man rätt deckare så är det värt att läsa. Christie har jag aldrig läst men tänkt …nån gång. 🙂

 2. Tycker inte heller om termer som finlitteratur och skräplitteratur. Man läser olika böcker, och gillar olika slags böcker, vid olika tillfällen. Det ena behöver inte anses ”bättre” än det andra. Sen håller jag med om att det inte är bra om det pumpas ut en massa allt för snabbt producerade böcker bara för att sälja mer.

 3. Visst är det trist när det pressas ut ofärdiga böcker på marknaden, men jag tycker inte att det är förbehållet deckarna. Det verkar som många storsäljare, oavsett genre, ofta får en del undermåliga ”kopior”, alternativt att en del serier får fortsätta alldeles för länge.

  1. Fast samtidigt så är deckargenren i princip den enda genren som har egna avdelningar i bokhandlarna? Givetvis vill förlagen tjäna pengar på det som säljer, därför kommer alla succéer mjölkas. Men i mina ögon är det fortfarande deckargenren som får ta den största smällen, mest eftersom det är en väldigt populär genre.

 4. Jag tycker att uppdelningen i skräp- och finlitteratur är fullständigt onödigt. Det pratas så mycket om att få människor att läsa, men när de väl läser så är det ”fel” litteratur. Att försöka styra vad någon annan ska läsa känns helt fel för min del.

  1. Håller helt med dig. Det tror jag att vi som bloggar om böcker kan vara lite delaktiga i att försöka förändra. Personligen läser jag det jag vill läsa, skäms inte för det och bloggar om det om jag har något att skriva. 🙂

 5. Tycker det är fel att prata om skräplitteratur. Tycker alla böcker son faktiskt lockar till läsning är ”bra” litteratur. Jag vet till exempel hur många som helst som börjat lösa igen efter att ha läst Femtio nyanser av honom. Min lillasyster t.ex. Som nu köpt både Kristian Gidlunds böcker, läst Förr eller senare exploderar jag och kommit igång på allvar. Positivt!

  1. Håller verkligen med! Det var ju en bra sak med Femtio nyanser… 🙂 Den har fått många att läsa och dessutom fått folk att inte skämmas för att läsa ”erotiska” böcker. Nu för tiden diskuteras denna typ av böcker på fikaraster, något inte jag har varit med om tidigare. Verkligen positivt!

 6. Deckare/Kriminalromaner är en livslång kärlek för mig, sen jag läste min första Agatha Christie för en evighet sen. Jag gillar att de ofta har samhällskritik invävda i sig, det ger en bild av tidsandan. Oavsett genre är dålig korrekturläsning ett otyg som kan förstöra hela läsglädjen trots en bra intrig! Jag har inte läst ”50 nyanser av…” men bläddrade i en kollegas bok, och på bara några sidor var det flera stavfel, syftningsfel och grammatiska fel. Jag hade aldrig klarat att läsa en sån bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s