En smakebit på søndag: Nattens cirkus – Erin Morgenstern

Smakebit på söndagHelgen är snart slut. Veckan som gått har varit intensiv men väldigt rolig. Speciellt när man har fått hämta ut paket innehållandes bokreaböcker. Jag har redan börjat läsa fem av böckerna. Ska jag hinna igenom alla 50 så måste jag hålla ett högt tempo. Jag tar ett uppehåll i läsningen för att vara med i söndagssmakbiten. Vill ni också vara med? Kika in hos Flukten fra virkeligheten och dela med er ni också.

Denna söndagens smakbit kommer från Nattens cirkus av Erin Morgenstern. Den handlar om en cirkus som endast här öppet på natten. På denna cirkus finns Celia och Marco, två unga magiker som tävlar mot varandra genom att försöka överträffa varandra. Min smakbit kommer från sidorna 105-106 i pocketutgåvan. Kapitlet heter Premiärnatten 1: Början. Här skildras en öppning av cirkusen, något som verkar färgsprakande och häftigt.

Nattens cirkusNär klockan börjar slå ute vid grindarna släpper den första bågskytten sin pil, som flyger över publiken i en elegant båge och träffar sitt mål i ett regn av gnistor.

Fyrfatet tänds med en kaskad av gula lågor.

Sedan slår klockan sitt andra slag och den andre bågskytten sänder in sin pil i de gula lågorna, som nu får en klar, himmelsblå färg.

Ett tredje slag och en tredje pil, och lågorna får en varm, ljust rosa ton.

Lågor med färgen hos en mogen pumpa följer den fjärde pilen.

En femte pil, och lågorna blir scharlakansröda.

En sjätte ger en djupare, gnistrande, blodröd nyans.

Sju, och elden antar en färg som ett självlysande vin.

Åtta, och lågorna blir skimrande violetta.

Nio, och violett slår över i indigo.

Ett tionde klockslag, en tionde pil, och fyrfatets eld blir djupt midnattsblå.

Vid det näst sista slaget skiftar de dansande lågorna från blått till svart, och det ögonblick som det varar är det svårt att särskilja elden från det omgivande fyrfatet.

Och när det slutliga klockslaget ljuder byts de svarta lågorna ut mot bländande vitt, samtidigt som ett regn av gnistor faller likt snöflingor runt fyrfatet. Väldiga moln av tät, vit rök virvlar upp i natthimlen.

Annonser

26 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Nattens cirkus – Erin Morgenstern

  1. Jeg tror jeg har Erin Morgenstern på leselisten, men jeg husker ikke helt hvilken bok jeg hadde tenkt å lese 🙂 Denne hørtes ut som den var verd å ta en titt på, så jeg fører den opp på listen 🙂 Ha en riktig så fin dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s