Än klappar hjärtan – Helena von Zweigbergk

Än klappar hjärtanKajsas snabba tankar: Relationsroman om tre systrar och deras familjer.

Recension: ÄN KLAPPAR HJÄRTAN börjar på en skolgård. Det är student. Astrids son Viktor ska kasta mössan och kliva in i vuxenlivet. Astrid har med stor noggrannhet regisserat dagen. Den efterföljande middagen, vikten av att alla ska ha ett glas i handen. Viktors riktiga pappa, Michael, kommer på besök från New York med sin nya familj. Hans inträde tillbaka i Astrids liv vänder upp och ner på hennes tillvaro. 

Astrids systrar Sandra och Lena befinner sig också på skolgården den dagen. Båda bär på egna hemligheter och problem. Sandras man är på gränsen till alkoholist och de har det väldigt knapert med pengar. Lena mår inte bra fysiskt och väntar på ett hemskt sjukdomsbesked.

ÄN KLAPPAR HJÄRTAN är ingen munter bok, men väldigt gripande. De tre systrarnas liv förändras verkligen denna sommar och författaren är mycket skicklig på att beskriva detta. Hon fångar nyanser och små känsloförändringar väldigt väl och man blir både rörd, förbannad och ledsen.

Någonstans i mitten av boken stannar den tyvärr av lite och blir lite seg. Men i slutet tar den sig upp på pallplats igen och slutar både ledsamt och vackert. Kvinnorna i boken är inga änglar. De har inre demoner som får dem att handla på sätt som inte är bra för någon. De är egoistiska, rädda och konflikträdda – speciellt i relationen mellan varandra. Men med livskriser kan förhoppningsvis en förändring födas.

Man får i ÄN KLAPPAR HJÄRTAN följa de tre systrarna parallellt. Det är intressant att läsa hur samma händelse upplevs av de tre kvinnorna. Till exempel ovan nämnda studentfest. Hur viktigt det är med att allt ska vara perfekt för att Astrid ska vara nöjd. Hur Sandra irriterar sig på detta perfekta skal som systern har kring sig och sin familj. Hur Lenas förflutna kommer ikapp henne och gör att studentfesten blir ett rent helvete för henne.

Boken är bra, trots seg mittdel. Jag gillar von Zweigbergks sätt att skriva. Hon är lika sympatisk i hennes språk som hon verkar vara på TV. Dock saknar boken det där lilla extra som gör den såå bra. Jag har lite svårt att sätta fingret på vad det är jag saknar, möjligen lite mer fart och lite mindre reflektioner. Men då hade den troligen inte varit samma gripande relationsroman som den är idag.

Rekommenderas för: Systrar, bröder, människor i relationer och de som blev glada när Helena von Zweigbergk vann på På Spåret!

Betyg 3,5

Annonser

One thought on “Än klappar hjärtan – Helena von Zweigbergk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s