Jungfrustenen – Michael Mortimer

JungfrustenenKajsas snabba tankar: Lite udda spänningsroman med mystiska stenar i fokus.

Recension: Daniel Solander, lärjunge till Carl von Linné, upptäcker 1769 en så pass konstig sten att de beslutar sig för att gömma den. 200 år senare, på Nobeldagen, blir studenten Ida Nordlund kontaktad av sin mormor Alma. Ett kryptiskt samtal som leder till en inbjudan till Stadshuset och Nobelfesten. Där får hon ett mystiskt skrin av självaste Nobelpristagaren i fysik, varpå han sekunden efter går en blodig död till mötes.

Ida måste fly, fly från Stockholm, till och med från Sverige. Hon får hjälp av några allierade och beslutar sig för att söka upp sin mormor. I Ryssland. Samtidigt har hon med sig skrinet och skyddar det med sitt liv.

JUNGFRUSTENEN är skriven av Michael Mortimer. Det är en pseudonym som innefattar Daniel Sjölin och Jerker Virdborg. Antar att de vill haka på succén som Lars Kepler startade. Eller vill de inte riktigt stå för denna romanen med sina riktiga namn. Planen är att det totalt ska komma sex böcker i serien om Ida och Alma.

Personligen är jag inte såld. Tycker boken är rörig och förutsägbar. Samtidigt är vissa kapitel rent ut sagt ganska knäppa. Ett kapitel som involverar galna trutar är ju paradexemplet på detta. Visst var JUNGFRUSTENEN spännande, men inte tillräckligt för att väga in allt annat.

En annan mystisk sak som författarna valt att göra är att klippa in faktakapitel, om till exempel Daniel Solander, direkt i texten. Vissa fakta är hämtade från Wikipedia och vissa från andra ställen. Är tveksam till vad jag tycker om det här. Visst är det nyskapande och det är ju intressant. Samtidigt är det skönt att slippa lite meningslös dialog mellan karaktärer bara för att läsaren ska förstå något. Men är det inte en liten genväg om författarna tar? Som sagt, jag har inte bestämt mig än.

Överlag så blev jag besviken. Trodde att jag skulle få läsa en ny ÄNGLAR OCH DEMONER, tyvärr når den inte ens halvvägs. Nästa bok i serien heter FOSSILDROTTNINGEN och släpps i maj.

Rekommenderas för: Fågelintresserade geologer, spänningssökare, de som uppskattar huvudpersoner under filtar i baksäten eller någon som är intresserad av Carl von Linné med lärjunge.

Betyg 2

Annonser

2 thoughts on “Jungfrustenen – Michael Mortimer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s