Percy Jackson and the Lightning Thief – Rick Riordan

The Lightning ThiefKajsas snabba tankar: Rolig och spännande start på en trevlig serie om Percy Jackson. Samtidigt smyglär man sig mycket om grekisk mytologi.

Recension: Percy Jackson har alltid haft problem i skolan. Han har läs- och skrivsvårigheter och koncentrationsproblem. Nu är han på väg att bli utkastad från ännu en skola. Men då dyker ett gammalt grekiskt monster upp och förändrar Percys liv för alltid. Det visar sig att Percy är en demi-god, son till en mänsklig mamma och en grekisk gud till pappa. Detta innebär nya problem, speciellt eftersom Zeus anklagar Percy för att ha stulit hans åskvigg. Nu ger sig Percy och hans vänner från Camp Half-Blood ut på jakten efter den riktiga tjuven.

PERCY JACKSON AND THE LIGHTNING THIEF är första boken i serien PERCY JACKSON AND THE LAST OLYMPIANS. Boken är fylld av spänning och ungdomarna ställs inför svårare och svårare utmaningen genom hela serien. En intressant sak som förgyller böckerna är kopplingen till den grekiska mytologin. RICK RIORDAN har gjort ett mycket bra jobb när det gäller research och inkorporerar mytologin i boken utan att det blir för tungt. Dessutom har han moderniserat till de gamla gudarna och monstren lite vilket bidrar till bokens humoristiska sida.

Percy Jackson är en trevlig karaktär. En sann hjälte med hjärtat på rätta stället. Jag gillar han till och med lite bättre än karaktären Harry Potter, som ibland kunde bli lite för övertänd och göra saker utan att tänka sig för. Annabeth är också en intressant karaktär. Som dotter till Athena är hon den smarta i gänget, påminner lite om Hermione Granger. Om vi fortsätter jämförelsen med Harry Potter så är Rons motsvarighet Grover Underwood, en satyr och Percys bästa vän.

Humor är en stor del av PERCY JACKSON AND THE LIGHTNING THIEF. Jag småfnissade mig igenom boken, både åt dråpligheter, roliga kommentarer och klanterier. Kärlek och romantik är inte så utbrett i den här boken, troligen eftersom karaktärerna är lite för unga för sånt (men tillräckligt gamla för svärd och pilbågar…).

Jakten på Zeus åskvigg tar med dem på en resa genom USA fylld med faror och hemligheter. Percy får dessutom höra profetia som påverkar hans framtid å det starkaste. Ska profetian slå in eller inte? Närmare svaret på den frågan kommer man om man läser bok nummer två i serien: PERCY JACKSON AND THE SEA OF MONSTERS.

Båda dessa första böckerna har blivit filmatiserade varav den andra nyss haft premiär på bio. Den planerar jag att gå och se snarast!

Rekommenderas för: Grekiska gudar, monster i allmänhet, historieälskare, grekisk mytologiintresserade, spänningssökare och alla de som gillade Harry Potter!

Betyg 4

 

 

 

 

Annonser

8 thoughts on “Percy Jackson and the Lightning Thief – Rick Riordan

 1. Anna A september 1, 2013 / 3:33 e m

  Har denna i min att läsa hög hemma. Gillade filmen så ser fram emot att läsa boken.

 2. Gia september 2, 2013 / 7:12 f m

  Den här boken tyckte jag om när jag läste den men av någon anledning jag glömt bort så slutade jag ändå läsa efter första boken.

 3. Nina september 2, 2013 / 8:17 f m

  Jag gillar filmen, men har dock inte orkat läsa boken. Men har läst dom andra och tycker väldigt bra om dom.

 4. Skriva läsa leva september 11, 2013 / 6:52 f m

  Har verkligen funderat på den länge men behöver en spark i baken att ta tag i den… Snart så 🙂

 5. Elina september 15, 2013 / 5:42 e m

  Dags att läsa om Percy Jackson böckerna tror jag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s