Bokbloggsjerka 19-22 juli – Utseendefixerad?

Denna vecka bjuder Annika in till ännu en bokbloggsjerka. Dessutom är antalet frågor dubblerade, nämligen två!

Två frågor till er som älskar bokomslag: Vilka bokomslag tycker du matchar bokens innehåll bäst/sämst? Vilket/vilka bokomslag tycker du bäst/sämst om och varför? 

 

Jag gillar bokomslag men hänger inte upp mig på dem i onödan. Är det ett snyggt omslag som passar boken blir helhetsupplevelsen lite mäktigare än om omslaget skulle vara fult eller missvisande. Är det riktigt snygga omslag kan jag ta en mikropaus från läsningen bara för att sitta och titta på utsidan av boken. Är det relieftext brukar jag klappa lite på den också.

Jag tycker att deckare oftast har passande omslag till bokens innehåll men de är oftast inte speciellt nyskapande. Ett omslag som jag tycker passar deckargenren är omslaget till Andra andningen av Sofie Sarenbrant. Det är inte en massa blod eller kroppsdelar som är avsågade men ändå väldigt effektfullt.

Andra andningen

Något exempel på ett omslag som inte passar sin insida hittar jag inte men det finns säkert massor om man väl orkar leta.

Mitt favoritomslag just nu är Stephen Kings nya bok Joyland. Det påminner om en gammal kioskdeckare och är både snyggt, kitschigt och läskigt på samma gång. En ny favorit helt enkelt.

Joyland

Det finns många omslag som jag inte gillar, främst på YA-böcker. Målgruppen är väl främst yngre personer och då passar det kanske med mystiska ungdomar på omslagen i olika färger och med glitter och sånt. Då föredrar jag hellre en retrodesign eller lite op-konst. Boken som jag har som exempel på ett omslag jag inte gillar har jag aldrig läst, The Lost Prince av Julie Kagawa. Vill dock ännu en gång påpeka att trots ful utsida så hindrar det inte mig från att läsa en bok.

The Lost Prince

Vill tipsa om min roliga bloggfödelsedagstävling! Den första utmaningen ligger uppe så var med ni också och tävla om två hemliga och sprängfyllda bokpaket!

Annonser

20 thoughts on “Bokbloggsjerka 19-22 juli – Utseendefixerad?

 1. Anna J C A juli 21, 2013 / 2:48 e m

  Jag tycker det känns lite spännande bara att titta på omslaget till Andra andningen, haha! Precis som du säger, så passar det genren utmärkt. 🙂

 2. 23 minuter juli 21, 2013 / 3:42 e m

  Gillar oxå omslaget till Andra andningen, helt klart effektfull även om det inte är blod med 🙂

  • ladywindermere83 juli 22, 2013 / 10:18 f m

   Precis. Det behöver inte vara en massa röda fläckar hela tiden. Ibland kan det väl också vara effektfullt men inte alltid.

 3. annelie juli 21, 2013 / 4:16 e m

  Jag var också tänkt att ha med lost prince som exempel! Jag tyckte den passade så bra för den har både en ”töntig” utgåva (den som du visat här), och en annan med en mystisk trädbild som jag tycker är jättefin :p

  • ladywindermere83 juli 22, 2013 / 10:18 f m

   Jag såg också det andra omslaget och det är betydligt finare än det här. Töntigt var ett bra ord att beskriva det med!

 4. Carro juli 21, 2013 / 4:38 e m

  Andra andningen tycker jag också passar, inte bara för att det är en deckare utan för att det handlar om löpning också 🙂

 5. C.R.M. Nilsson juli 21, 2013 / 5:12 e m

  De ungdomsböcker jag läser brukar oftast ha väldigt snygga omslag, mycket snyggare än vuxenböcker, men sedan finns det ju en hel del som är rätt fula också…

  • ladywindermere83 juli 22, 2013 / 10:21 f m

   Oftast händer det lite mer på ett ungdomsboksomslag. De går all in med glitter och sånt där. Ibland är det hur snyggt som helst men oftast är det inte något som faller mig i smaken.

 6. Freja juli 21, 2013 / 5:57 e m

  Håller med, det är inte omslaget som styr om jag läser en bok eller inte, men påkostade omslag är alltid lite extra lustfyllda att hålla i!

  • ladywindermere83 juli 22, 2013 / 10:23 f m

   Förresten, vill du få lite extrapoäng i tävlingen så är det bara att skriva ner författarna till de titlar man hittar. Enkla poäng! 🙂

 7. Ewa K juli 21, 2013 / 6:22 e m

  Jag kan också avbryta läsningen och titta en stund på omslaget om det är riktigt tilltalande.

 8. nathaliesjogren juli 21, 2013 / 7:10 e m

  Annorlunda bokomslag för att vara Stephen King. Vid första blicken trodde jag inte det var han. Lite lustigt att man kan bli förvånad.

  • ladywindermere83 juli 22, 2013 / 10:25 f m

   Visst var det! Tror det beror på att det är en bok i ”Hard Case Crime”-serien och de har nog som ambition att likna kioskdeckare. Men Stephen King kan ha ganska fina omslag, Desperation till exempel.

   • nathaliesjogren juli 22, 2013 / 2:15 e m

    Ja, Desperations omslag gillar jag också.

 9. bakbokmat juli 23, 2013 / 6:24 f m

  Jag är svag för kitch och omslaget till Joyland var helt i min smak, men tyvärr är jag nog för feg för att läsa boken.

  • ladywindermere83 juli 27, 2013 / 9:31 f m

   har nyss börjat läsa den och än så länge är den inte speciellt läskig. Men han håller på att bygga upp spänningen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s