Genom ljus och mörker – John Harvey

Genom ljus och mörker

Kriminalkommissarie Frank Elder har slutat som polis och dragit sig tillbaka till en liten stuga i Cornwall. Där njuter han av promenader och studier av den lokala floran. En dag så ringer hans ex-fru honom och ber honom om en tjänst. Hennes väninnas syster har försvunnit spårlöst och polisen vill inte hjälpa till. Elder börja nysta i försvinnandet och ser att fallet har många likheter med ett liknande som Elder ej kunde lösa för åtta år sedan. Han ger sig motvilligt in i utredningen och tar upp jakten på den galna mördaren.

 

Detta är den första boken jag läser om kommissarie Elder och jag är inte helt såld. Boken börjar bra och intrigen är listig. Även Elders privatliv, relationen till ex-frun och hans 19-åriga dotter, är intressant att läsa om. Den delen är faktiskt bokens starka sida. Någonstans i mitten blir det tyvärr lite segt. Intrigen tappar tempo och Elder och hans poliskollega Prior åker mest runt och förhör folk, dricker några GT och förhör lite till. Tidigt i boken hade jag mina misstankar om vem som är den skyldige och de visade sig vara riktade mot rätt person. Harvey har använt sig av en del ”red herrings” och lyckas, enligt mig, sådär.

Den bästa delen i boken är när Elder är i en second hand-affär och tittar på alla bokryggar. Han väljer omsorgsfullt ut en bok. Den är i väldigt fint skick trots att den har nästan 40 år på nacken. Det är en orange Penguin-utgåva av Söner och älskande av D H Lawrence. Kul med författare som skriver om bokinköp, speciellt bättre begagnade sådana.

Så här i semestertider är detta en bra bok för den som vill lata sig lite i solstolen för den kräver inte speciellt mycket av läsaren. Den har tillräckligt med spänning för att hålla dig fången och drivet att få reda på om du listat ut vem mördaren tar dig igenom den sega mittdelen. Så, besök närmaste second-handbutik och se om det finns ett exemplar av Genom ljus och mörker till dig också, för det var så jag hittade mitt!

 

Titel: Genom ljus och mörker

Författare: John Harvey

Originaltitel: Darkness and Light

Förlag: Minotaur

Utgiven: 2009 (2006)

Antal sidor: 349

 

1 poäng läggs till poängsaldot!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s