Frukost på Tiffanys – Truman Capote

Frukost på Tiffanys

19-åriga Holly Golightly flyttar in ett slitet hyreshus i New York. Där lär hon känna en ung man med författardrömmar. Hon är en charmig flicka med mycket skinn på näsan. En frisk fläkt i de rum hon äntrar. Samtidigt har en stor aptit på män, ju rikare desto bättre. När ångesten närmar sig lugnas hon av ett besök på den kända juvelerarbutiken Tiffany.

Den här korta romanen, eller långnovellen, tog mig med storm. Jag blev själv charmad av Holly Golightly. Hon dricker drinkar och slukar män som en annan byter underkläder. Hon är självsäker och vet vad hon vill. Att hon bara är 19 år är svårt att tro, speciellt när hon rör sig som ett gammalt lejon bland societetsfolket i New York. Författaren, vars namn man aldrig får reda på, är också en intressant figur. Hans liv var ganska grått och händelselöst tills Holly Golightly dök upp. Hans författardröm gick lite knackligt, möjligen på grund av att han saknade inspiration.

Truman Capotes språk får mig att smälta. Han skriver så vackert utan en massa onödiga utsvävningar. Spot on, skulle man kunna säga. I slutet av boken finns tre noveller: Ett hus av blommor, En diamantgitarr och Ett julminne. Dessa kom att bli mina absoluta favoriter, speciellt Ett julminne. Denna kommer jag läsa högt för min familj i jultider då den så vackert fångar det vi ofta glömmer att visa: tacksamhet. Denna bok rekommenderas varmt till alla som uppskattar ett välskrivet ord.

Titel: Frukost på Tiffanys

Författare: Truman Capote

Originaltitel: Breakfast at Tiffany’s

Förlag: Bonnier Pocket

Utgiven: 1960 (2012)

Antal sidor: 181

1 poäng läggs till poängsaldot!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s