En tesked jord och hav – Dina Nayeri

En tesked jord och hav

Saba och Matab är tvillingsystrar och bor i Iran. Tiden är 1980-tal och revolutionen i Iran har ägt rum några år tidigare. Saba och Matab älskar allt som är amerikanskt så den dagen Matab och deras mamma försvinner är det naturligt för Saba att tro att de flydde till USA. Hon fantiserar ihop ett liv för Matab i USA samtidigt som hon får kämpa med sitt eget liv i det strängt islamistiska Iran.

Detta var verkligen en lyckoträff. Jag var snabb nog och klickade hem denna från BOOKED. Dels är omslaget ett av de vackraste på länge och jag kom på mig själv att sitta och stirra på det i långa stunder. Men innehållet är också vackert, men även skrämmande.

Man får följa Saba från ca 10 års ålder tills hon är en ung, vuxen kvinna. Samtidigt får man följa Matabs liv, via Sabas fantasier. Boken ger en god inblick in i hur livet i Iran kunde te sig på den tiden. Jag vet inte hur det är där idag men jag är tveksam till om läget är något bättre. Förtrycket är nog lika stort idag.

Sabas liv är ingen lätt resa. Hon försöker hålla sig fast vid hennes älskade USA genom illegala kopior av tidningar, musik och filmer. Hennes kärleksliv är inte det bästa heller. Hon tvingas in i ett kärlekslöst äktenskap med ett hemskt övergrepp som följd.

Det är inte en lätt bok att läsa. Man förundras hela tiden över hur människor är funtade. Hur man kan behandla andra människor på detta vis och sen skylla på religionen är för mig ofattbart. Boken ger en inblick i det onda men det finns ändå en gnutta hopp.

Det enda negativa för min del med boken var alla ord på persiska(?). Tycker det blir tröttsamt i längden när andra språk blandas in utan förklaringar som om man borde veta vad det betyder. Fast det har förklarats några sidor tidigare lär jag inte mig vad det betyder. Då hade fokuset flyttats från att läsa en bok till att lära sig glosor.

Det här är en bok som jag rekommenderar varmt till alla som är intresserade av människor och andra kulturer. Tack BOOKED och Damm Förlag för chansen att läsa denna.

 

Titel: En tesked jord och hav

Författare: Dina Nayeri

Originaltitel: A Teaspoon of Earth and Sea

Förlag: Damm Förlag

Utgiven: 2013

Antal sidor: 446

 

2 poäng läggs till poängsaldot!

Annonser

One thought on “En tesked jord och hav – Dina Nayeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s