Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children – Ransom Riggs

Miss Peregrines Home for Peculiar ChildrenJacob är en amerikansk femtonåring som efter en hemsk familjetragedi beslutar sig för att åka till en ö utanför Wales. Han har bestämt sig för att hitta orsaken till tragedin och se till att det inte händer igen. Det han hittar på ön är något han aldrig kunnat föreställa sig och det är något som kommer förändra hans liv totalt.

Detta är en mycket speciell bok. Förutom text berättar Riggs även historien genom gamla fotografier, som enligt författaren inte är förvanskade. Fotografierna är bilder från förr, vissa vackra men de flesta är mest obehagliga. Obehaget från fotografierna fortsätter in i texten och ger berättelsen en annan dimension. I alla fall i början av boken. Efter ca 100 sidor tycker jag att boken tappar tempo. Allt fler karaktärer stoppas in utan att Riggs riktigt lyckas väva in dem i handlingen.

Jag gillade fotografierna som ett tillägg till texten men efter ett tag var det som om Riggs styrde handlingen efter fotografierna och inte tvärtom. Det hade möjligen varit lyckat om det inte hade varit så uppenbart. Som om han bara var tvungen att ha med vissa foto och då fick berättelsen anpassa sig, trots att det inte passar sig. Detta problem hänger samman med överflödet av karaktärer, desto fler olika personer på foto, desto fler karaktärer som måste förklaras.

Sammanfattningsvis tycker jag boken är helt ok. Den är unik och tillräckligt välskriven. Vad gäller slutet av boken är det ganska uppenbart att det skrevs så en uppföljare skulle kunna passa in. Och enligt bokhandlarna verkar det vara en nummer 2 på gång under 2014.

Titel: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Författare: Ransom Riggs

Utgiven: 2011

Förlag: Quirk

Antal sidor: 352

1 poäng läggs till poängsaldot!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s