Vålnader – Joe Hill

Vålnader

Stephen Kings son, Joe Hill, debuterade med denna novellsamling. Den innehåller 15 stycken noveller, alla med skräcktema. Han behandlar alla de klassiska skräckfigurerna, vampyrer, zombies, spöken med flera. Novellerna är av skiftande rang men ingen är sämre än riktigt bra. Två av novellerna har etsat sig in i mitt minne som några riktiga favoriter. Den första är Uppblåsbare Art. Den handlar om en pojke som är en uppblåsbar docka och det är inget konstigt med det. Tyvärr är livet ganska jobbigt när man är uppblåsbar så ett reparationskit för cykelslangar har han alltid med sig.  Den andra novellen som jag älskade var Abrahams pojkar som handlar om Van Helsings söner. Mina tankar gick direkt till filmen Frailty, som jag älskade. Novellen var härligt obehaglig och stressnivån steg för varje sida. Även Morris papplabyrint, Sista andetaget och Hör syrsor sjunga är noveller av högsta klass.

Jag har tidigare berört släktskapet Joe Hill – Stephen King. Visst står sig inte Joe Hill mot pappas tidiga verk men han har riktig potential. Han är på god väg att bemästra skräcklitteraturens alla nycker och jag tycker han tillför något nytt till genren skräck. Alla noveller skräms inte men måste det skrämmas för att vara skräck? Räcker inte en krypande obehagskänsla? Eller känslan att något kan gå fel? Skräck för mig är i alla fall mer än bara ”bu!” och det är något Joe Hill gör riktigt bra!

 

Titel: Vålnader

Författare: Joe Hill

Originaltitel: 20th Century Ghosts

Förlag: Norstedts

Utgiven: 2008

Antal sidor: 384

 

1 poäng läggs till poängsaldot!

Annonser

6 thoughts on “Vålnader – Joe Hill

 1. Vargnatts bokhylla januari 26, 2013 / 5:18 e m

  Jag håller med i att skräck absolut inte behöver vara bara ”bu!”, jag älskar den där krypande obehagskänsla som vissa skräckböcker ger 🙂

 2. Monika januari 26, 2013 / 5:46 e m

  Skräck för mig är nog inte alls det där ”bu”, då blir jag bara rädd en liten stund, medan skräck smyger sig på och kryper under skinnet.

  Jaha ja, då är det väl bara att skaffa den här också då 🙂

  • ladywindermere83 januari 26, 2013 / 6:16 e m

   Då är skräck som bäst! Sa bli kul att höra vad du tycker om den.

 3. [Anna] januari 27, 2013 / 8:27 e m

  Den här väntar i min bokhylla 🙂 ser framemot den!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s