Det trasiga fönstret – Jeffrey Deaver

Lincoln Rhyme är mitt uppe i att lösa ett fall på distans när han får reda på att hans kusin Arthur Rhyme har blivit anhållen misstänkt för mord. Lincoln och hans flickvän Amelia Sachs ger sig genast in i fallet då det verkar som någon vill sätta dit oskyldiga för brott de ej begått. Problemet är att den riktiga mördaren är väldigt bra på att plantera bevis. Spåren leder till IT-företaget SSD, ett företag som har som affärsidé att veta allt om alla.

 

Jag har läst flera böcker av Deaver tidigare, de flesta med Lincoln Rhyme som huvudperson. Han är intressant som ”hjälte” då han är totalförlamad och helt beroende av andra. Hans högra hand, Amelia Sachs, är numer hans flickvän.

Det trasiga fönstret börjar segt. Det är många karaktärer att hålla reda på och trots att tempot är ganska lågt, då hela utredning är så detaljerat beskriven, är det svårt att hålla isär alla namn. Men efter ungefär halva boken börjar pusselbitarna falla på plats. Man har någorlunda koll på vilka alla är och man kan fokusera på handlingen. Det är även här det börjar bli riktigt spännande!

Boken får en givetvis att tänka på dagens informationssamhälle. Vi handlar allt mer på nätet, vi läser tidningar och bloggar. Möjligheterna med internet är ju i princip oändliga. Men hur är det med övervakningen? Sparas alla knapptryck? Betalar företag dyra pengar för att veta vad vi klickar på så man kan skapa målsökande reklam? Skrämmande tankar! Det är en annorlunda deckare i och med denna bakgrund och den är definitivt läsvärd.

 

Titel: Det trasiga fönstret

Orginaltitel: The Broken Window

Författare: Jeffrey Deaver

Förlag: Månpocket

Antal sidor: 495

Annonser

4 thoughts on “Det trasiga fönstret – Jeffrey Deaver

 1. Carro september 23, 2012 / 7:20 e m

  Ångrar att jag en gång såg ”The bonecollector” på film (tror att den hette så) som är baserad på just Lincoln Rhymes. SÅ varje gång jag läser en bok av Jeffrey Deaver ser jag Angelina Jolie framför mig (som spelar Amelia), ingen fröjd…

  • ladywindermere83 september 24, 2012 / 4:34 e m

   Inte förtjust i Angelina Jolie? Jag ser också henne framför mig när jag läser Deaver och Denzel Washington som Rhyme. Men jag har faktiskt inget emot någon av dem. 🙂

 2. Nilmas Bokhylla september 24, 2012 / 4:04 f m

  Hm, borde leta upp lite fler nya deckarförfattare känner jag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s