Fifty Shades of Grey – E L James

Anastasia Steele är en ung litteraturstudent som snart ska ta examen. Då träffar hon Christian Grey. Han är rik, snygg och mystisk. De båda fattar tycke för varandra och inleder en relation. En relation med vissa regler och krav från Greys sida. Han är dominant och vill att Ana ska vara undergiven men eftersom hon är totalt oerfaren vad det gäller sex vet hon inte riktigt vad hon ger sig in på…

Den är årets mest upphypade bok med bättre försäljningssiffror än Harry Potter. Är det för att den är lite förbjuden och syndig? För den är erotisk. Det är beskrivet en massa sexuella företeelser i boken. Frågan är bara hur sexiga de verkligen är. Eftersom Ana är totalt oerfaren blir det många ”oh god” från hennes sida. Lite för många… Dessutom är snacket om en ”inner goddess” bara skrattretande. Men boken är faktiskt lite underhållande också. Mailkonversationerna mellan Ana och Grey är riktigt roliga. Ana är lite bitsk och Grey retirerar med samma mynt. Samma sak med vissa av dialogerna mellan dem.

Det debatteras mycket om den här boken just nu. Är Anas karaktär ett steg tillbaks i den feministiska rörelsen? På ett sätt är hon det, om ni frågar mig. Hon är blyg, oerfaren och naiv. Hon låter sig totalt ledas av den dominante Grey. Men hon trivs inte med detta utan hon vill förändra honom, göra honom till en riktig pojkvän, en jämlike. Man kan ju dra vissa paralleller mellan detta och skadliga parrelationer.

Samtidigt är det bra att få in nya sexuella preferenser i litteraturen. Det finns säkerligen en massa människor, både män och kvinnor, som gillar BDSM. Och uppenbarligen, om man ser till bokens försäljningssiffror, så är väldigt många nyfikna på det och det är ju inte fel. Man får gilla vad man vill, så länge det känns bra för en själv och inte tvingas göra något man inte vill. En annan sak som var bra var att de skyddade sig och hade koll på eventuella könssjukdomar.

En bok som tyvärr måste läsas bara för att den är så omskriven. Inget mästerverk, men en på många sätt intressant bok!

Titel: Fifty Shades of Grey

Författare: E L James

Förlag: Arrow

Antal sidor: 514

Annonser

2 thoughts on “Fifty Shades of Grey – E L James

  1. Malin september 17, 2012 / 9:29 f m

    Jag tyckte också att mejlkonversationerna var kul, skrattade faktiskt högt ett par gånger ^^

    • ladywindermere83 september 17, 2012 / 9:30 f m

      Samma här… Känns som det är i mailkonversationen som Ana vågar vara sig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s